Вівторок, 16.04.2024, 06:58
Вітаю Вас Гость | RSS

Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 89

Пошук
Категорії розділу
Наше опитування
Скільки вам років
Всього відповідей: 1803
Відвідувачі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

[ Повна статистика ]
Яндекс.Метрика

Головна » 2011 » Лютий » 10 » 9 лютого - День стоматолога
20:22
9 лютого - День стоматолога

Сьогодні, 9 лютого, міжнародне медичне співтовариство відзначає День стоматолога. В Україні ця дата відзначається кілька років, і з кожним роком вона здобуває все більшу популярність.


Професійне свято дантистів приходиться на день святої Аполонії (St. Apollonia).

 

Відповідно до легенди, Аполонія була дочкою видного олександрійського чиновника, що ввірувала в Христа. Супротивники християнства, що вважали, що вона подавала поганий приклад співгромадянам, схопили її й піддали жорстоким катуванням, вимагаючи зречення від християнства. Дівчина попросила неї розв'язати, щоб у неї була можливість стати на коліна й виконати вимогу юрби. Коли ж її розв'язали, Аполонія сама кинулася у вогонь. Це трапилося 9 лютого 249 року. 51 рік по тому Аполонія була канонізована як свята мучениця.

У зв'язку з легендою народилося повір'я, що молитва, звернена до Аполонії, допомагає від зубного болю.

Мистецтво лікування зубів було відомо задовго до святої Аполонії. Примітно, що «стоматологи» стародавності користувалися медичною технікою ще 9 тисяч років тому. Учені зі США й Франції досліджували знайдені в пакистанській провінції Белуджистан останки людей, що жили 7 - 5,5 тисяч років до нашої ери. У зубах деяких людей фахівці знайшли зроблені при житті майже ідеальні отвори діаметром 1-3 міліметра й глибиною до 3,5 міліметрів. Це говорить про те, що в той час лікарі застосовували механізм, схожий по дії із сучасною бормашиною.

день стоматолога, 9 февраля, 9 лютого, аполонія

У ряді випадків були просвердлені важкодоступні кутні зуби, причому один з отворів перебувався із внутрішньої сторони щелепи. Це свідчить про високу майстерність стародавніх лікарів, упевнені археологи.

 

 

Категорія: Про все | Переглядів: 782 | Додав: vindisel | Теги: день дантиста, день стоматолога, 9 лютого свята | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Друзі сайту
Хмаринка тегів

School89 © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz