Кухар
1. Загальна характеристика професії
Готувати супи, другі блюда, компоти й іншу їжу. Знає, як
правильно зберігати продукти, пам'ятає рецепти готування різних блюд і вміє
красиво оформляти приготовлене. Організує зберігання продуктів відповідно до
санітарно-гігієнічних норм. Незважаючи на те, що кухар на підприємствах
громадського харчування користується встановленими рецептами блюд, він може
вносити в них зміни залежно від якості сировини й контингенту споживачів. Працює
в приміщенні, в умовах підвищеної температури.
2. Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця
Кухар повинен бути фізично витривалим, мати гарну довгострокову
пам'ять, об'ємний і лінійний окомір, рухливі пальці рук, умінням концентрувати
увага. Йому потрібні тонке почуття часу, висока чутливість до відтінків заходу
й смаку, що відтворює уяву (здатність дивлячись на рецепт, представити
зовнішній вигляд і смак блюда), відповідальність, чесність.
3. Медичні протипоказання
Робота не рекомендується людям, що страждають наступними
захворюваннями: органів подиху; серцево-судинної системи; органів травлення;
бруньок і сечовивідних шляхів; опорно-рухового; нервової системи; хвороби шкіри
з локалізацією на кистях рук; бактеріносійство.
4. Вимоги до професійної підготовки
Повинен знати правила зберігання продуктів, режими їхньої
обробки, норми, співвідношення й послідовність закладки продуктів, рецепти
блюд, правила експлуатації встаткування, санітарно-гігієнічні вимоги до процесу
готування їжі, фізіологію живлення, основи лікувальної й дієтичної кулінарії. Повинен
уміти обробляти різні продукти, наготовлювати блюда відповідно до рецептів,
використати спеціальне устаткування.
5. Родинні професії
Бармен, кондитер,
кулінар рибних і морепродуктів.
|