П`ятниця, 19.04.2024, 17:33
Вітаю Вас Гость | RSS

Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 89

Пошук
Категорії розділу
Наше опитування
Скільки вам років
Всього відповідей: 1803
Відвідувачі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

[ Повна статистика ]
Яндекс.Метрика

Головна » 2011 » Лютий » 1 » 2 лютого День бабака
20:55
2 лютого День бабака
 
День бабака

День бабака, день сурка, 2 февраля, 2 лютого

Чи бачить бабак свою тінь?
 2 лютого

 День бабака (Groundhog Day) — традиційне народне свято в Канаді й США, відмічуваний щорічно 2 лютого. Уважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори, і по його поводженню можна судити про близькість настання весни.

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні й спокійно залишає нору — зима незабаром закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору — буде ще шість тижнів зими. У деяких містах і поселеннях США й Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим метеорологічним бабакам, що збирають численних туристів.

Історія виникнення свята йде коріннями в дуже давні часи, коли 2 лютого по Григор
іанському календарі християнами Європи стало відзначатися Стрітення Господнє. Уже тоді погоду саме в цей день уважали відповідальної за характер початку, що наближається, довгоочікуваної весни. У Північній Америці дотепер популярна стара шотландська приказка: If Candlemas Day is bright and clear, there'll be two winters in the year (Якщо в день Стрітення ясно й безхмарно — бути двом зимам у році).

Традиція людей перекладати відповідальність за довгострокові прогнози погоди на «братів наших менших» починалася ще в Древньому Римі, де 2 лютого щорічно відзначався День їжака. Метеорологічний прогноз у цей день будувався по поводженню розбудженого їжака, що бачив або не бачив свою тінь. Жителі Західної Європи зберігали цю традицію й у більше пізні періоди, а переселенці з їхнього числа в Північну Америку у свій час поряд з іншими традиціями захопили із собою й неї. По ту сторону океану, де їжаки не водилися, роль відповідального метеоролога перейшла до бабака.

У наші дні налічується сім найбільш відомих у світі бабаків-метеорологів: Панкссатонійський Фил (Punxsutawney Phil), Уайртонський Віллі (Wiarton Willie), Чак зі Стейтен-Айлендського зоопарку (Staten Island Chuck), Шубинакадський Сем (Shubenacadie Sam), Бальзакський Біллі (Balzac Billy), Бабак Джиммі (Jimmy the Groundhog)

 www.liveinternet.ru








Категорія: Про все | Переглядів: 1199 | Додав: vindisel | Теги: 2 февраля, День бабака, 2 лютого, День сурка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Друзі сайту
Хмаринка тегів

School89 © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz